onsdag, 20 april 2022 19:06

Ollonkassetterna äntligen på Spotify

Efter flera års väntan har till slut de så kallade ”Ollon-kassetterna” äntligen släppts på Spotify!  De kallas så eftersom de alla har samma omslag, en ritad penis. De var fem stycken till antalet; Hjärndelirium 2000, Rockligan, Scanaway, Rätt sorts råckenråll och Radio Abonnerad. 

Varför just dessa kassetter inte släppts förrän nu finns det olika teorier om. Kassetterna släpptes via ett eget bolag som Eddie ett tag hade som hette ”Sofia Music”. Nu är det skivbolaget Warner Music som gett ut kassetterna, i samarbete med dödsboet. Det är flera fans som genom åren hört av sig till Warner och undrat varför det dröjer, vad var problemet? De har då fått svar att det ”var på gång”; och när kassetterna nu äntligen släpptes och vi på Eddies Himmel kontaktade Warner och frågade varför de släpptes just nu fick vi svaret: 

” Vi digitaliserar och släpper ständigt upp sånt som vi inte hunnit få ut tidigare.Ibland tar det lite extra tid för att vi helt enkelt har annat som står på tur. Men det är alltid roligt när gamla inspelningar går att lyssna på igen.”  

 De tidigare kassetterna släpptes genom ett annat bolag han drev, Osadal AB. Rättigheterna till Osadal-kassetterna köptes sedan av Sony. Ollon-kassetterna innehåller några låtar från de äldre osadal-kassetterna, som alltså nu ägs av Sony. En teori om varför det dröjt är att det skulle vara något slags problem/tvist om rättigheter, mellan skivbolagen Warner och Sony? (som dessutom vardera äger rättigheter från de gamla skivbolagen CBS och Mariann som Eddie gav ut skivor på) Men strunt i det, nu är de i alla fall äntligen här! Och vi på himlen vill därför passa på att skriva en liten artikel om dem.

Alla fem släpptes samma år, 1996. Eddie var tydligen inne i en enormt kreativ period då. Han släppte två nya plattor 1995 och 1997 (Harley Davidsson och Silver Wheels) och året däremellan alltså FEM kassetter! Dessutom släppte han denna period flera videor på VHS med dinga sketcher, varav många finns på youtube. T.ex denna: 

Kanske berodde hans kreativa nytändning på att han träffat kärleken? 1994 träffade han Leila Bergendahl och de blev ett par. 1997 föddes deras son Erik. Leila är med i flera sketcher på filmerna, och omnämns t.ex även i låten ”Leila Lilla” från Hjärndelirium 2000.

Det är verkligen roligt att kassetterna nu äntligen getts ut och kan nå en större publik. Här finns många guldkorn av olika slag, det blandas ”högt och lågt” och många av låtarna här kom senare med på flera av de samlingsalbum som gavs ut på CD efter hans död ! Till exempel finns här låten ”Eleganten från Vidderna” som ju sedan gav namn åt dokumentären med samma namn, som visades på filmfestivaler och även t.o.m. på självaste SVT! Låten handlar om en ”rebell” som sätter sig på tvären mot myndigheter, som vågar gå sin egen väg, som inte har respekt för politiker och överheten.

Trots att Eddie säger sig sjunga om en annan person som är hans ”idol” och att han ”önskar att han kunde vara som han” så är nog de flesta fans överens om att det är om sig själv han sjunger. Det är precis de egenskaperna som många förknippar med honom med, och som han själv också ofta gav uttryck för i intervjuer och i den korta ”självbiografin” i konvolutet på skivan ”Väg 13”  Som du kan läsa här.
Låten har sedan varit med på flera samlingsskivor, och även gjorts cover på av andra. 

 broschyr_1994_jul.jpg

Kassetten Hjärndelirium 2000 omtalades redan 1994 i en broschyr, det står då att den hade ”90 minuters speltid”. Vad som hände sedan är lite oklart. Kassetten som till slut gavs ut har en speltid på bara 47 minuter. Vad hände med resten? Finns det 43 minuter outgivet material någonstans? Den gavs ut sent 1995 eller tidigt 1996 och såldes först under ett annat omslag, men återutgavs sedan med samma omslag som de andra Ollonkassetterna.

I en broschyr från den tiden står det att ”alla kassetter är nyinspelade 1996”. Hmm, vad hände då med kassetten som utannonserades redan 1994? Finns det någon som beställde den då och i så fall vad fick ni för kassett? Hör av er till oss på himlen om ni vet. Det är hur som helst helt klart en av Eddies mest udda kassetter, med ganska experimentella låtar där han ofta förställer eller förvränger rösten, Inledningsspåret ”Radioteatern ger - Eleganten ifrån vidderna” är också ovanlig - en sketch som gör parodi på Radioteatern som sänds i Sveriges radio. Särskilt rösten som dramatiskt säger ”radio-teatern ger…” Det är alltså inte låten med samma namn. Detta ska föreställa en kort teaterpjäs.

En annan pärla är ”När man drömmer sina drömmar” på Radio Abonnerad. Detta är enligt många fans en av de finaste och bästa "kassett-låtar" som Eddie någonsin gjorde, en fin känslosam, smäktande seriös ballad om olycklig kärlek, som kanske hellre skulle platsat på någon av hans LP eller CD album, och som förtjänade att nå en större publik. En riktig ”tryckare. Många som bara förknippar Eddie med snuskiga och komiska låtar skulle nog bli förvånade om de hörde denna. Den kan ni verkligen spela för svärmor!

Hela Kassetten ”Radio Abonnerad är uppbyggd på ett liknande sätt som de klassiska kassetterna ”Radio Ronka 1 & 2”. Med en ”ramhandling” där Eddie låtsas att han har ett radioprogram. Här har han dock hjälp av sin ljudtekniker ”Olle Andersson” (en ny figur som inte varit med några tidigare kassetter). Eddie drabbas genomgående under kassettens gång av storhetsvansinne och skryter om hur fantastiskt vacker och underbar han är, och Olle tvingas flera gånger att i smyg gå in och bryta för att inte lyssnarna ska tröttna. Till slut upptäcker dock Eddie det och blir arg på Olle och avskedar honom! På kassetten i övrigt finns det bara seriösa låtar, av väldigt olika slag. Dragspel, boogie woogie, en ”punk” version av den gamla kända visan ”Flickorna från Småland” instrumental låt med kanske lite ”italiensk” känsla, (är det rent av mandolin han spelar?) i; ”Fåglarna sjunger även i Salasso” , och så den kända ”Ingen Plockar en maskros”, med en fin text om att uppskatta det enkla i tillvaron och där även Eddies kristna tro lyser igenom. Plojbandet ”Matz-Stefanz med Lailaz” spelade in en version, som de bl.a uppträdde med i bingolotto :

De spelade även in flera andra av hans låtar, ibland med lite ändrade, mer rumsrena texter, och kom in på svensktoppen med några av dem. De framförde även ”Eleganten från vidderna i Bingolotto” , med väldigt ändrad text.

Det finns flera låtar på Ollonkassetterna som är ganska udda och experimentella. Eddie behärskade ju som vi vet väldigt många olika musik-stilar.  ”Aj Som faen”, ”Ding new wave” ”Ekorren” ”Rock Rampage” ”Hjärnan rinner” och ”Keep on dancing all night long” är alla klart udda, till och med för att vara Eddie. Smått psykedeliskt ibland! Och vad sägs om en slags rap-version (!) av den gamla Chuck Berry låten ”Johnny B Goode” ? , och så den svängiga ”Mus-boogie” där han ”sjunger” med röst som en liten mus.

Ett annat tema är att många gamla snuskiga låtar här kommer i rumsrena versioner! På kassetten ”Rockligan” hela sex stycken! Vilka de är kan du läsa om på EddieWiki.

På den kassetten finns också en mycket intressant låt, nämligen ”Shovel head Boogie”

Låten skrevs ursprungligen av ett Bluesrock-band från Jämtland! ”Lester C Garreth” . De turnerade som förband åt Eddie sommaren 1983, Eddie gillade dem så mycket så han bjöd in dem ned till Småland för att de skulle spela in en skiva i hans studio, vilket de också gjorde. Eddie är med och spelar bas på några låtar på deras skiva! Han spelade även in en rolig ”reklam-kassett” för att promota skivan som även den finns på Spotify:

 De spelade även in några sketcher som filmades. Här är ett inslag från reklam-kassetten där Eddie pratar och skojar och berättar lite om bandet medans låten spelas i bakgrunden:

Men många år senare, ca 13 år för att vara exakt, så spelar alltså Eddie in sin egen version av låten. Mycket ovanligt att han spelar in andras låtar på kassetterna, där kör han ju annars uteslutande sitt eget material. Hans egen version är oerhört svängig, riktigt tung-gung ! Helt klart bättre än ”originalet” Lyssna själva:

På denna hemsida har vi lyckats hitta några gamla tidningsurklipp om bandet, där man kan läsa om hur de kom i kontakt med Eddie, hur det kom sig att de fick agera förband åt honom och spela in en skiva hos/med honom. Bl.a dessa, nedan. Tryck på bilderna för större storlek.

   

 På rockligan finns också den fina ”svensktoppslåten”  ”Om jag blir lika gammal som farfar”

Denna sägs vara baserad på Errols farfars värderingar. (Samma farfar som omnämns i låten ”Fete Norstedt”.) Låten handlar om att vara nöjd med det enkla i tillvaron, att det inte är viktigt med makt och pengar, osv. Eddie gjorde många såna låtar med liknande tema, särskilt mot slutet av sitt liv. 

Öppningsspåret på Rockligan förtjänar också att nämnas. Den samhällskritiska ”en idiot”Den har ovanligt många verser och mycket text, där han får med oerhört många träffsäkra formuleringar och iakktagelser om  hur politiker inte bryr sig om ”vanligt folk”, hur maktlösa vi är mot överheten, hur de rika och mäktiga kommer undan med mycket ohederligt eftersom de har kontakter som skyddar dem, hur lagen inte behandlar alla människor lika, och hur det mesta förblir likadant oavsett vilket parti som sitter vid makten! 

Dom säger vi har frihet, vad är det då vi får
Jo nya idioter vid ett val vart fjärde år
En tokig statsminister med lögnen i sin trut
Och dagen efter valet då är allting som förut

Vidare på Rockligan finns flera intressanta instrumentala låtar, som varit med på tidigare kassetter men som här återutgavs. De tre ”Prairie Express” ”Mexico Sundown” och ”lonely rider” ska frammana en bild av vilda västerns landskap, påminner väldigt mycket om soundet från dels det svenska gitarrbandet ”The Spotnicks”   och de ännu mer berömda ”the shadows” i deras stora hit ”apache”

Sen har vi låten ”Småländsk sommarnatt” som han gav ut som vinyl singel under pseudonymen ”Marcel Jelevac” i en mycket liten begränsad upplaga, den är i dag väldigt eftertraktad av fans. Musikaliskt är den också väldigt udda för att vara Eddie. Ett slags vemodigt synth-disco sound. Med saxofon i refrängen! På videon “Legal Video Bootleg”  sitter Eddie i morgonrock och berättar lite om låten och sen kommer låten med ”musikvideo” bestående av fina bilder från just Småländska sommarnätter, filmat av Eddie själv. 

På kassetten ”Scanaway” finns den svängiga roliga glada medryckande låten ”Då tar jag mig en köpp”  som handlar om kaffe! Han sjunger ”En del dom vill ha brännvin mot en depression så djup, men jag tar mig en kaffekopp i stället för en sup”.

Tyvärr stämde nog inte det alla gånger. Errol fick återfall i sin alkoholism även efter denna period. Intressant så säger också figuren ” Olle Andersson” på kassetten ”Radio Abonnerad” att ”den där Norstedt dricker inte öl längre, han dricker bara kaffe nuförtiden”. Det är ju möjligt att Eddie faktiskt var inne i en nykter period när dessa kassetter spelades in. Men å andra sidan, på samma kassett finns även låten ”alla tiders fyllekalas” med, så onekligen lite dubbla signaler här! ;) Eddie gjorde även en musikvideo till låten.

På Scanaway finns också en till cover, något som sagt annars är ovanligt på Kassetterna. Det är en långsam version, med mycket feeling, av en Blueslåt från 1957! ”King Bee”. Den spelades ursprungligen in av den svarte artisten ”Slim Harpo”. Här kan ni höra originalet. Eddie var tidigt intresserad och influerad av Blues. Han spelade covers och gjorde egna blueslåtar redan från slutet av 60-talet. Inte många andra svenska artister gjorde det vid den tiden. Peps Persson är en väl en av de få i övrigt.


Så, för att sammanfatta : Dessa kassetter uppvisar en enorm mångfald och bredd i hans konstnärskap. Här blandas högt och lågt, fina ballader och barnsligt snusk, engelska och svenska låtar, i massa helt olika musikstilar! Eddie var uppenbarligen inne i en mycket kreativ och produktiv period! Här finns något för alla! Många låtar har sedan blivit “klassiker” och varit med på samlingsskivor, gjorts covers på av andra. Det är verkligen roligt att dessa nu äntligen släppts på spotify och kan nå ut till en större publik. Många av Eddies yngre fans har förmodligen inte hört dessa kassetter. 

Dessa kan också sägas vara de sista “riktiga” kassetter med nya låtar som han gav ut. Efter dessa kom bara tre kassetter, den idag mycket svåråtkomliga “God Jul era Rövhål” , en julkassett med mestadels gamla låtar och lite nytt mellansnack, som bara såldes via fanclubben  och som inte finns på spotify eller på youtube. Sen samlingskassetten “Summer Tour 9" och till sist den MYCKET udda kassetten “Göran Persson är en galt” där han bara sitter och svamlar i en timme, i en lång osammanhängande knäpp historia. Den finns inte på spotify, men däremot på Youtube: 

Göran Persson Är En Galt (Sida 1)
Göran Persson Är En Galt (Sida 2)

Lägg till kommentar

Kommentarer

test
Citera
Vilka kassetter är det som fortfarande saknas på Spotify?
Citera

Nyheter